Resep Ikan Sembilang
500 gm ikan sembilang
20 gm bawang merah
3 sm merica
10 biji cabe rawit
Bawang merah, merica & cabe rawit ditumbuk
2 sendok makan minyak goreng
Sedikit garam, gula pasir & serbuk lada hitam
1 sendok kecil biji ketumbar & jintan
Sedikit buah asam belimbing
Cara membuat
1. Ikan dibuang jeroan perut kalau ad telurnya dapat dimasak dan dibersihkan dengan air asam jawa.
2. aduk ikan dengan garam dan panggang hingga masak.
3. Panaskan sedikit minyak goreng dan tumiskan bahan tumbukan
4. Masukkan buah belimbing dan serbuk lada hitam.
5. Kemudian masukkan ikan, garam, gula pasir,jintan dan biji ketumbar.
ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan sembilang (kurang lebih 600 gram)
10 - 12 batang bendi, rendam
1 genggam daun kesom
1 batang serai, diketuk
3/4 camca besar pes asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
1 kiub pati ikan bilis (optional)
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan sembilang dibuang isi perutnya, kerat pada beberapa bahagian, cuci dan perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit, cuci kembali dan toskan. Bendi ditoskan dan kerat 2 kalau panjang. Kalau guna bendi kontot, tak perlu dikerat...Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan).
- Bila mendidih, masukkan ikan dan bendi. Kacau perlahan. Masukkan kiub ikan bilis dan daun kesom. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak hingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..
Bahan :- 1 ekor ikan kakap, bersihkan -
- 6 iris jahe -
- 300 gram lobak , potong-potong -
- 100 gram sayur asin -
- 100 gram sawi putih -
- 3 batang seledri -
- 3 sdm susu bubuk -
- 3 sdm minyak wijen -
- 1 sdt garam -
- 1 sdt penyedap rasa jika suka -
- 1 sdt lada bubuk -
- 1.000 cc air -
Cara membuat :
1. Didihkan air, masukkan lobak, jahe, sayur asin, sawi putih, susu bubuk, minyak wijen, garam, penyedap rasa, lada.
2. Terakhir masukkan ikan dan seledri. Masak sampai matang. Angakt.
3. Hidangkan.
Untuk 5 porsi
0 komentar:
Posting Komentar